16/2/16

Δεν κάνει πίσω! Έτοιμη η Ρωσία για πόλεμο με την Τουρκία


Δεν κάνει πίσω! Έτοιμη η Ρωσία για πόλεμο με την Τουρκία

Ο στόχος για την Ρωσία είναι ορατός και διαφανής. Θα αποτρέψει με όλα τα μέσα εισβολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία, τουρκικές δυνάμει που αν κινηθούν εννοείται ότι θα έχουν λάβει εντολή από τον Λευκό Οίκο. Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει την απόφαση να αφήσει την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να κλιμακώσουν την ένταση στην Μέση Ανατολή και να βοηθήσουν τους ισλαμιστές μισθοφόρους από την πλήρη κατάρρευση.

Οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους προφανώς συμπεραίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι πλέον ισχυρό ώστε να ανατρέψει τον Άσαντ και ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε συνεργασία με τον συριακό κυβερνητικό στρατό θα τους εξουδετερώσουν. Μια έκβαση του συμμοριτοπολέμου που ουδόλως συμφέρει στα νεοιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για την απειλή εισβολής των Τούρκων και των Σαουδαράβων, μια εισβολή που μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει σε δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Συρία. Η Ουάσιγκτον με την ενέργεια αυτή της Άγκυρας θέλει να αποτρέψει την Ρωσία από μια καταφανή νίκη στην Συρία, η Τουρκία θέλει πάση θυσία να αποτρέψει την δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης στην βόρεια Συρία, ενώ η Σαουδική Αραβία θέλει πάση θυσία να αποφύγει την αναρρίχηση του συμμάχου της Δαμασκού Ιράν σε περιφερειακή δύναμη. Έτσι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πλήρης από ασταθείς και επικίνδυνες γεωστρατηγικές ασυμμετρίες, ασυμμετρίες που πιθανόν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση με την Ρωσία να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, δηλαδή για πόλεμο με την Τουρκία και με το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να χτυπήσει τουρκικά στρατιωτικά αεροδρόμια με πυραύλους cruise και με βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης, κάτι το οποίο οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποτρέψουν και ούτε να προβούν σε αντίποινα. Επίσης η Ρωσία ήδη στέλνει στην αεροπορική βάση της Λατάκια, η οποία προστατεύεται από τα αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα S-400, μεγάλο αριθμό μαχητικών Su-30 και Su-35 (γενιάς 4++), ενώ ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να μεταφέρουν στην Συρία μια αερομεταφερόμενη μεραρχία. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε επιφυλακή, ρωσικά πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια πλέουν προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον οι Ρώσοι το τελευταίο διάστημα έχουν εξοπλίσει τον συριακό στρατό με σύγχρονα άρματα μάχης Τ-90, με νέα συστήματα  βαρέων πυροβόλων, με ραντάρ και ελαφρύ οπλισμό, κάτι που δίνει την δυνατότητα στην Δαμασκό να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά τους τζιχαντιστές.
Η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει σε έναν συμβατικό πόλεμο με την Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει μια πολύ σοβαρή και σημαντική απόφαση. Είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έτοιμη να πάει σε πόλεμο με την πυρηνική υπερδύναμη Ρωσία;
Θέλει το ΝΑΤΟ, θέλει η Ελλάδα ως μέλος αυτής της συμμαχίας, να προστατεύσει τα νεοοθωμανικά σχέδια της Άγκυρας και τα νεοιμπεριαλιστικά της Ουάσιγκτον; Είναι δύσκολο να φαντασθούμε ότι η συμμαχία θα πράξει κάτι τόσο ανόητο, αλλά δυστυχώς πόλεμοι έχουν κηρυχτεί στο παρελθόν για πολύ πιο ανόητες αιτίες.
Τα γεγονότα στο έδαφος της Συρίας προεξοφλούν μια περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο. Η Ουάσιγκτον, η Άγκυρα και το Ριάντ βρίσκονται σε μια παραληρηματική κατάσταση και είναι δύσκολο να αποδεχτούν ότι έχουν μετατοπιστεί στην ασθενέστερη γεωπολιτική πλευρά όσον αφορά την Μέση Ανατολή. Γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν στην Συρία, εκτός και αν θέλουν να διακινδυνεύσουν έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Γ. Λιναρδής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...