16/2/16

Η νέα στρατιωτική τεχνολογία των mini-drones


Η νέα στρατιωτική τεχνολογία των mini-drones

Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα ή αεροσκάφη UAV (Unmanned Aerial Vehicle) γνωστά και ως drones είναι συστήματα αεροσκαφών που δεν ελέγχονται από πιλότο. Η πτήση ενός UAV ή drone ελέγχεται με ποικίλους αυτόνομους τρόπους, όπως με τηλεχειρισμό από χειριστή επί του εδάφους ή από άλλο επανδρωμένο αεροσκάφος ή είναι πλήρως αυτόνομα καθοδηγούμενα από υπολογιστή επί του ιδίου UAV.Ο χαρακτηρισμός τους ως μη επανδρωμένα αεροσυστήματα UAS (Unmanned Aircraft Systems) οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στο σταυροδρόμι της τεχνολογίας της αεροναυπηγικής, της επιστήμης της ηλεκτρονικής, της πληροφορικής και του αυτοματισμού (ρομποτικής), της ραδιοεπικοινωνίας και το κυριότερο της επιστήμης της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence). Τα UAV βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κυρίως σε ειδικές αποστολές που είναι επικίνδυνες και «βρόμικες». Προπομπός στην τεχνολογία των UAV ήταν οι ιπτάμενες βόμβες V1 και V2 που ανέπτυξε και χρησιμοποίησε η Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στα μη επανδρωμένα αεροσυστήματα είναι τα λεγόμενα μίνι-drones, τα οποία είναι αποτέλεσμα του προγράμματος του αμερικανικού Πενταγώνου που φέρει τον τίτλο CICADA (Close-In Covert Autonomous Disposable Aircraft). Πρόκειται για μίνι-drones τα οποία δρουν αυτόνομα και δεν επαναχρησιμοποιούνται μετά το πέρας της αποστολής τους. Το μέγεθος αυτών των drones είναι όσο ένα περιστέρι και η τεχνολογία τους δεν κοστίζει περισσότερο από 1.000 δολάρια ανά τεμάχιο. Οι τεχνολογικές αυτές μινιατούρες κατευθύνονται προς τον στόχο ως μίνι-ανεμόπτερα (ήτοι αθόρυβα) έχοντας ενσωματωμένο GPS. Δεν έχουν δηλαδή κάποιο είδος κινητήρα ώθησης και αποτελούνται από περίπου 10 απάρτια, κάτι που εξηγεί το χαμηλό κόστος κατασκευής. Βρίσκουν το στόχο με απόκλιση το πολύ 5 μέτρων και μπορούν να φέρουν μίνι εκρηκτική κεφαλή. Η ταχύτητα τους αγγίζει τα 75 χλμ/ώρα και εξαπολύονται από μεγάλα ύψη και αποστάσεις από μεταγωγικά αεροσκάφη.
Τα μίνι-drones ομοιάζουν με σμήνη πουλιών τα οποία πετούν με καθοδική πορεία και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ουσιαστικά πρόκειται για «ρομποτικά περιστέρια» που έχουν εκρηκτική γόμωση και όταν αμοληθούν κατά χιλιάδες αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα και μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στον εχθρό. Η μίνι εκρηκτική κεφαλή που φέρουν στο μέλλον θα μπορεί να αντικατασταθεί με μίνι πυρηνική κεφαλή.
Στα 60 και πλέον επιστημονικά-τεχνολογικά εργαστήρια του αμερικανικού Πενταγώνου εργάζονται πάνω από 38.000 επιστήμονες και μηχανικοί, αναπτύσσοντας νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. Αυτά τα 60 εργαστήρια του Πενταγώνου σε συνδυασμό και συνεργασία με τις μεγάλες εταιρίες της πολεμικής βιομηχανίας δίνουν την δυνατότητα στις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στην αμυντική τεχνολογία. Υπενθυμίζουμε ότι η αμυντική τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας άσκησης γεωστρατηγικής και εφαρμογής γεωπολιτικών σχεδιασμών.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσυστημάτων. Πρόσφατα το τεχνολογικό ινστιτούτο DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) του Πενταγώνου παρουσίασε σε συνεργασία με το MIT (Massachusetts Institute of Technology) το υπερσύγχρονο  Eyeriss-chip, το οποίο αντικαθιστά λειτουργίες του εγκεφάλου δια σμίκρυνσης νευρωνικών δικτύων. Το σχέδιο του Πενταγώνου είναι το συγκεκριμένο chip να ενσωματωθεί στον υπολογιστή των UAS, έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσυστήματα να αποκτήσουν τεχνητή νοημοσύνη και να δρουν τελείως αυτόνομα.
Ένας πόλεμος των ρομπότ τεχνολογικά δεν φαντάζει να είναι και τόσο μακρινός, κάτι όμως που δεν θα ωφελήσει τον άνθρωπο αφού ο στόχος θα είναι πάντα αυτός.
Γ. Λιναρδής   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...