16/4/16

Μέτωπο Συρίας: Η Ρωσία αυξάνει τον στόλο ελικοπτέρων και αποσύρει μαχητικά αεροσκάφη

Μέτωπο Συρίας: Η Ρωσία αυξάνει τον στόλο ελικοπτέρων και αποσύρει μαχητικά αεροσκάφη

Τον περασμένο Μάρτιο η Μόσχα ανακοίνωσε την μείωση των ενόπλων δυνάμεων της που επιχειρούν στο μέτωπο της Συρίας. Η μείωση αυτή είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα με σκοπό την στήριξη της κατάπαυσης του πυρός, μια κατάπαυση που δεν συμπεριλαμβάνει οργανώσεις ισλαμοσυμμοριτών και την υποβοήθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Γενεύη για την διευθέτηση της κρίσης.

Οι Ρώσοι εφαρμόζοντας μια νέα τακτική στο μέτωπο του πολέμου εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών αποσύρουν αεροσκάφη σταθερών πτερυγίων και αυξάνουν σημαντικά τον στόλο αεροσκαφών περιστροφικών πτερυγίων (ελικοπτέρων). Κυρίως αποσύρουν μέρος των μαχητικών βομβαρδιστικών Su-24 και Su-34 καθώς και όλο τον στόλο των επιθετικών αεροσκαφών Su-25. Ο στόλος των σύγχρονων μαχητικών τους Su-30 και Su-35 παραμένει αμετάβλητος στην Συρία, όμως αυξάνεται σημαντικά (τριπλασιάστηκε) ο αριθμός των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 και Ka-52. Δηλαδή η Ρωσία ουσιαστικά δεν μείωσε τις δυνάμεις των αεροσκαφών της αλλά άλλαξε την σύνθεση τους.
Γιατί όμως οι Ρώσοι άλλαξαν την σύνθεση των αεροσκαφών τους. Ένας λόγος είναι ότι τα μαχητικά ελικόπτερα μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικότερη εναέρια υποστήριξη σε χερσαίες μονάδες πρώτης γραμμής απ’ ότι μαχητικά αεροσκάφη και η εξέλιξη των μαχών στο έδαφος της Συρίας απαιτεί τέτοια υποστήριξη. Η δεύτερη και κυριότερη αιτία είναι ότι τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα έχουν εξοπλιστεί πρόσφατα με ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα προστασίας από φορητά συστήματα αεράμυνας MANPAD (Man Portable Air Defence System). Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι οι συμμορίτες-μισθοφόροι του Ισλαμικού Κράτους έχουν στην κατοχή τους τέτοιου τύπου αντιαεροπορικούς πυραύλους και μάλιστα δυο συριακά μαχητικά καταρρίφθηκαν με συστήματα MANPAD. Περιττεύει να αναλύσουμε από πού και πως προμηθεύτηκαν οι τζιχαντιστές τα φορητά συστήματα αεράμυνας, εξ άλλου είναι αμερικανικής κατασκευής.
Τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα που επιχειρούν στην Συρία εξοπλίστηκαν με το υπερσύγχρονο σύστημα παρεμβολών «President-S» το οποίο ουσιαστικά αχρηστεύει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους MANPAD (βλ. video). Ελικόπτερα που διαθέτουν το σύστημα «President-S» γίνονται πρακτικά απρόσβλητα από αντιαεροπορικούς πυραύλους αεράμυνας, ακόμη και από τους πλέον σύγχρονους. Επειδή λοιπόν τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα εξοπλίστηκαν με αυτό το σύστημα παρεμβολών, όχι όμως ακόμη τα μαχητικά αεροσκάφη, για αυτό και προτιμήθηκε από το ρωσικό επιτελείο η αλλαγή της σύνθεσης των αεροσκαφών που επιχειρούν στην Συρία.
Το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Γενεύη για την διευθέτηση της κρίσης στην περιοχή είναι αμφίβολο, ενώ η επιτευχθείσα κατάπαυση του πυρός μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι τα ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας καθώς και η στρατιωτική τακτική των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν συντριπτική επιτυχία και προδικάζουν για προσεχείς επιχειρήσεις.

Γ. Λιναρδής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...